Jak można wspomóc swoją odporność w okresie jesiennym?
Jesień to okres, kiedy temperatura zaczyna zauważalnie spadać, a przyzwyczajony do ciepła organizm staje się bardziej podatny na chorobę. Sezonowe infekcje można jednak skutecznie pokonać zwiększając, swoją odporność, chociażby poprzez odpowiednią suplementację. Poza klasyczną witaminą C, z pewnością warto też sięgnąć po kolostrum lub tran. Jak zapobiec jesiennym przeziębieniom?
Odpowiednia dieta to podstawa
Każdy człowiek wie, że warzywa i owoce to idealne źródło składników mineralnych oraz witamin. W przypadku odporności, szczególnie istotna jest witamina C, której największe wartości znajdują się w brukselce, chrzanie czy też papryce. Dlatego planując jesienne obiady warto jest zawrzeć w nich te produkty. Warto jest także sięgać po produkty, które wykazują działanie antybakteryjne i grzybobójcze, czyli przede wszystkim czosnek i cebula. Niewiele osób wie, że spożywanie ryb również ma wpływ na odporność. Zawarte w nich nasycone kwasy tłuszczowe działają korzystnie na układ immunologiczny. Jednak odpowiednia dieta nie zawsze wystarczy, aby ochronić organizm przed infekcjami. Dlatego dobrze jest rozważyć zastosowanie dodatkowej suplementacji, chociażby przy użyciu kolostrum.
Czym jest kolostrum?
Kolostrum to wydzielina, która powstaje z gruczołu mlekowego ssaków w okresie przedporodowym oraz kilka dni po rozwiązaniu. Wytwarzana jest ona nie tylko przez kobiety, ale także przez samice kóz, krów czy owiec. Często określa się ją także jako siara lub młodziwo. Kolostrum to pierwszy spożywany przez młode ssaki pokarm. Dzięki temu możemy być pewni, że dostarcza on wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Kolostrum obfite jest głównie w białka, witaminę A oraz D, sód, magnez i potas.
Jakie zalety ma kolostrum?
Kolostrum znane jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Stanowi skuteczne wsparcie dla systemu immunologicznego. Wysokie stężenie białek serwatkowych i kazeinowych w kolostrum stymuluje układ odpornościowy i zwiększa odporność na infekcje. Bakteriobójcze właściwości kolostrum zwiększają wrażliwość bakterii na antybiotyki, a działanie przeciwwirusowe hamuje namnażanie się patogenów wirusów znajdujących się w organizmie. Dodatkowo wielu lekarzy uważa, że kolostrum ma właściwości przeciwnowotworowe i grzybobójcze. Siara kóz czy krów wspomaga również walkę z chorobami pokarmowymi. Zawarte w niej składniki mają właściwości regenerujące i przeciwzapalne, co ma pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową. Szczelna błona śluzowa jelit zapewnia skuteczne filtrowanie substancji przenikających do krwi, dzięki czemu już na samym początku hamowany jest rozwój infekcji układu pokarmowego.